Är jag självdestruktiv?

Alla har någon gång haft självdestruktiva tankar i någon mån under livet. Det är med andra ord vanligare än du kanske tror. Det är även ett komplext och allvarligt ämne som berör många människor.

Att vara självdestruktiv handlar om att medvetet skada sig själv, det innebär att du agerar på ett sådant sätt som missgynnar dig på ett sätt så att du till följd kommer till psykisk och/eller fysisk skada.

Jag kommer här utforska olika aspekter av självdestruktivt beteende, dess orsaker och möjliga sätt att hantera de på.

Vad är självdestruktivitet?

Självdestruktivt beteende kan ta olika former, jag börjar med att nämna några nedan:

  • Självdestruktiva tankemönster innebär att du har negativa tankar om sig själv, självhat och självkritik kan också vara en form av självdestruktivitet. Dessa tankemönster kan leda till depression och ångest. Fundera på om du känner igen dig i någon av följande exempel:

    • Du anpassar dig till andra i hög utsträckning/alltid.

    • Du trycker ner dig själv och skuldbelägger dig själv vid misslyckanden.

    • Du reflekterar inte över egna behov framför andras

    • Du har svårt att se ditt eget värde om du inte presterar.

Om du känner igen dig kan nästa steg vara att fundera över varför du gör så och i vilka situationer dessa tankemönster uppstår.

  • Självskadebeteende innebär att på olika sätt orsaka fysisk smärta för egen del. Självskadebeteende fungerar som ett sätt att dämpa hög ångest eller andra överväldigande känslor. Detta är ett beteende som skapar beroende då de flesta som utövar självskadebeteende upplever en kortsiktig lösning på sitt psykiska lidande. När det gäller psykiskt lidande så finns det inga snabba lösningar som vi så ofta önskar att det gjorde. Den enda vägen ur ett psykiskt lidande är adekvat behandling som exempelvis psykoterapi eller psykiatrisk behandling. Det är tufft och kan kännas som en alldeles för hög tröskel, men det är då hjälpen behövs som mest.

  • Självmordstankar innefattas av tankar på att ta sitt liv och räknas som en form av självdestruktivitet. Det finns alltid en bättre lösning än att ta sitt liv, alla förtjänar hjälp och stöd. Om någon i din närhet uttryckt självmordstankar eller om du själv har sådana funderingar vill jag uppmana dig att ta de på största allvar och söka professionell hjälp omedelbart. Läs om hur du kan få hjälp hos MIND ta kontakt med vården eller psykiatrins akutmottagning

Det finns flera faktorer som kan bidra till självdestruktivitet, nedan följer några orsaker:

  • Psykisk ohälsa: Människor som lider av depression, ångest, borderline personlighetsstörning eller andra psykiska hälsoproblem är mer benägna att engagera sig i självdestruktivt beteende.

  • Trauma: Upplevelser av trauma, övergrepp eller förlust kan utlösa självdestruktivt beteende som ett sätt att hantera smärta.

  • Relationssvårigheter: Problem i relationer, ensamhet och känslor av isolering kan leda till självdestruktivitet.

Vad du kan göra om du identifierat självdestruktivitet hos dig själv:

  • Sök professionell hjälp: Om du känner dig självdestruktiv, tveka inte att kontakta en terapeut eller psykiater. Du kan få hjälp med att förstå orsakerna bakom ditt beteende och få verktyg för att hantera det.

  • Ta väl hand om dig: Ta hand om dig själv genom att se över dina rutiner och basbehov som sömn, kost och motion. Du kommer långt med att äta hälsosamt, träna och få tillräckligt med sömn. Undvik alkohol och droger. Har du svårt för det sistnämnda är det ett allvarligt tecken på att du bör söka vård. Det finns bra hjälp att få.

  • Ta/be om hjälp hos nära och kära: Det första steget är många gånger att prata med vänner, familj eller andra nära personer om dina känslor och tankar. Det är enkelt att tro att du är ensam, men det är man sällan, det finns människor som bryr sig om dig även om det inte alltid känns så.

  • Psykoedukation: Läs in dig om ditt tillstånd, ju mer du kan om ångest, stress, känslor med mera desto mer hopp kommer du få. Många gånger kan det du går igenom kännas hopplöst, men det är det sällan, det är snarare ett tecken på att du kan för lite om ditt tillstånd eller att du är för djupt begraven i din problematik. Psykoedukation är inte något du måste göra på egen hand, det är ett vanligt förekommande inslag i psykoterapeutisk behandling.

Självdestruktivitet är en svår kamp, men det finns hjälp att få. Kom ihåg att du inte är ensam, och det finns människor som vill stötta dig på din väg mot läkning och välmående.

Få svar på fler frågor här.

Föregående
Föregående

Hur väljer jag rätt terapeut och terapiform?

Nästa
Nästa

Ångest dödar inte.