Hur väljer jag rätt terapeut och terapiform?

Att välja rätt terapeut är en viktig process för att säkerställa att du får den bästa möjliga hjälpen. Du investerar tid, pengar och mående i terapin, välj med omsorg. Här är 4 tips att ha med dig när du väljer terapeut:

  1. Ringa in ditt syfte med terapin.

Fundera över vad du vill uppnå med behandlingen. Vad ska terapin leda till?

Vill du arbeta brett med relationen till dig själv och andra? Upplever du att du vill ha hjälp att skapa sundare mönster? Är du nyfiken på hur din uppväxt påverkat dig på ett djupare plan än du redan vet?

Då är psykodynamisk terapi att rekommendera där vi tillsammans utforskar relationen till dig själv och andra för att förstå de svårigheter som uppstått i ditt liv. I den psykoterapeutiska processen kan du frigöra dig från det som håller dig tillbaka och närma dig det du längtar efter genom ökad självmedkänsla och insikter. Nya perspektiv kan hjälpa dig skriva om din livsberättelse. Den terapi jag erbjuder är till för dig som vill förstå bakgrunden till hur ditt liv blivit som det är nu för att sedan kunna skapa nya sätt att ta dig an livet. Psykodynamisk terapi (PDT) är för dig som vill:

  • förstå dig själv på ett grundläggande plan

  • läka gamla sår

  • förbättra dina relationer

  • ha långsiktig förändring

Önskar du en kortare behandling med fokus på specifika symtom? Då kan du vända dig till närmaste vårdcentral för behandling i KBT eller uppsöka en privat KBT-terapeut (säkerställ att terapeuten har en gedigen utbildning).

2. Terapeutens utbildning:

Kontrollera att terapeuten har relevant och gedigen utbildning som “Grundläggande utbildning i psykoterapi”, “psykolog” eller “legitimerad psykoterapeut”. Kolla att terapeuten är utbildad genom ett väl etablerat lärosäte samt att terapeuten utbildat sig inom psykoterapi. Observera att med gedigen utbildning menas 5-9 års studier på universitet eller lärosäte med psykoterapiutbildning så som Stockholms Universitet. Om du inte finner terapeutens utbildningsinformation kan det vara läge att vara försiktig då en utbildad terapeut inte har något att dölja.

3. Passar vi ihop?

Det är viktigt att du känner dig bekväm med den terapeut du väljer. Enligt forskning är den enkom viktigaste framgångsfaktorn i en terapi alliansen mellan klient och terapeut oberoende av terapiform, därför är det viktigt att du väljer din terapeut själv och går på magkänsla. Du kan alltid prova att gå på ett besök och känna in kemin innan du bestämmer dig.

4. När något inte känns bra:

Om det inte känns bra när du väl har valt terapeut, var öppen och ärlig. Berätta för terapeuten vad du tänker och känner. Ibland är det motståndet inför en eventuell förändring som ställer till det för dig, i andra fall kanske det handlar om något i relation till din terapeut. En bra terapeut kommer att lyssna och anpassa behandlingen efter dina behov.

Lycka till i ditt val av terapeut.

(Läs mer om PDT och andra terapiformer här)

Läs mer om grundläggande utbildning i prykoterapi på Stockholms universitet här. Få svar på fler frågor här.

Nästa
Nästa

Är jag självdestruktiv?