• Om du går runt med den frågan kan det vara en indikation på att ja, du kanske ska prova att gå i terapi. Det enklaste sättet att ta reda på det är att prova en session och få hjälp av terapeuten för att finna rätt svar. Vem som helt kan gå i terapi.

  • 1. när du upplever hinder eller svårigheter i livet (stort som smått), några exempel

    svårigheter i att fatta beslut

    svårt att skapa långvariga relationer

    du är självkritisk

    du genomgår en livsomställning eller en kris

    du känner ständig ångest

    du känner dig deprimerad

    du är självdestruktiv

    låg självkänsla

    prestationsinriktad självkänsla

    2. när du upplever att din tillvaro inte är den du önskar

    3. när du längtar efter friskare, djupare relationer som får dig att må bra

    4. när du vill förändra ditt förhållningssätt

    Listan kan göras lång, kort och gott finns det många olika omständigheter där terapi kan vara dig till gagn.

    Individualterapi på Din Terapi hjälper dig att upptäcka destruktiva mönster, du får hjälp att nå ddjupgående insikt och förståelse för varför du har dessa mönster samt hjälp att hitta nya vägar för att på sikt skapa nya mer sunda mönster.

  • Nej, du kan gå i terapi i förebyggande syfte för att främja din psykiska hälsa. Terapi kan betraktas som en mental massage, du investerar i dig själv och ditt välmående.

    Det räcker med att du står inför en situation där du känner behov av stöd och hjälp för att komma vidare.

  • Du kan i princip gå i terapi hur länge eller hur kort du vill, men för att arbeta med problematik grundligt så behöver du gå i terapi till dess att både du och din terapeut gemensamt kan se att du uppnått ditt terapimål. Längden på terapin är även beroende på frekvensen, går du varje vecka kommer processen igång ordentligt och längden blir då förmodligen kortare än om du går varannan vecka.

    Terapimål är något som formuleras vid tredje eller fjärde sessionen och blir det mål vi jobbar för. Det tar olika lång tid för olika personer att uppnå sitt terapimål. Generellt sätt kan man säga att det hänger på hur öppen och mottaglig du är för att djupdyka i känslor och inre konflikter. Generellt sett varar en psykodynamisk process i 6månader/1år till flera år.

    Terapi är en långsiktig process, det finns inga quick fixes. Du har ett helt liv arbetat upp dina destruktiva mönster, det tar oftast ett par år i terapi för att förändra dem.

    En quick fix är för den som vill ha kortsiktiga lösningar.

  • Initialt rekommenderar jag att vi träffas ca tre gånger med frekvens 1 gång i veckan för att kartlägga din aktuella problematik, livssituation och bakgrund. Därefter formulerar vi ett terapimål och avtalar frekvens samt fast tid. Oftast är det bästa att gå en gång i veckan för att komma i gång med processen och för att inte tappa processens flyt. Men det är du som avgör om du vill komma varannan vecka eller varje.

  • Ja du kan avsluta terapin efter ett möte. Det är alltid du som avgör hur du vill göra med din terapiprocess. Avslut är något som bör få ta tid och utrymme och även något vi pratar om vid terapins start. Har du gått i terapi en längre tid rekommenderar jag att du inte hoppar av abrupt, men det är förstås ett fritt val när det kommer till att avsluta.

  • Ja, ni kan gå i parterapi i alla möjliga parkonstellationer så som förälder-barn, syskonpar, kärlekspar med mera. Läs mer om parterapi här.

  • I parterapi får ni hjälp att ringa in vad det är som skapar distans samt utforska era roller i just er relation, er dynamik och förutsättningar framåt. Vad vill ni få ut av relationen och hur kan ni nå dit. Läs mer om parterapi här.

Om du funderar på att gå i terapi

  • Ja, jag lyder under lagen om sträng sekretess.
    Läs mer om sekretesslagen.

  • Du bokar enklast tid genom bokningskalendern till vänster. Du får en bekräftelse när du skickat iväg det. Därefter får du ett mail där vi tittar på en tid som passar.

    Du kan använda formuläret till höger vid frågor och funderingar eller andra typerav förfrågningar.

  • För att avboka din tid behöver du göra det i god tid eller senast 24h före avtalad tid för att inte debiteras fullt belopp för sessionen. Du gör detta via mail till sepideh@dinterapi.se 24h innan avtalad tid.

Praktisk information

  • Indivualterapin ligger på 45 min.

    Parterapi kan ni välja mellan 45 min – 90 min per session.

  • I den psykodynamiska terapin är det viktigt att sessionen öppnas med det som finns hos dig här och nu. Vilka funderingar har du? Vad vill du prata om? Detta är inget du på förhand behöver planera, utan du kommer som du är och jag hjälper dig att avtäcka olika mönster eller underliggande affekter.

  • I en uppsjö av alternativ är det viktigaste att den terapeut du väljer har en gedigen utbildning samt evidensbaserad terapiform. För vidare vägledning i frågan kan du läsa denna artikel.

  • Det finns möjlighet till digital terapi när du inte har möjlighet att ta dig till min mottagning.

    Jag rekommenderar i första hand terapi genom besök på mottagningen. Ett alternativ skulle kunna vara besök på mottagningen under kartläggningen i terapins start, alltså de första tre sessionerna.

  • Digital terapi är ett bra alternativ när du av olika skäl inte kan ta dig till mottagningen. Att gå i terapi är svårt och ibland kan tröskeln kännas hög, ett steg in kan vara att börja med en digital session. Generellt sätt skulle jag säga att digital terapi kan fungera väl och att det är långt bättre än att inte gå i terapi alls. Dock vill jag framhäva att terapi på mottagning har fler dimensioner och genom närvaron i rummet får terapeuten syn på saker som kan gå miste bakom en skärm, även du får fatt i andra värdefulla insikter när du sitter i rummet med en annan människa. Terapi handlar om relationen till dig själv och andra, av den anledningen rekommenderar jag terapi på mottagningen i största möjliga mån.

Om terapisessioner